Práce v Rakousku na farmě

Stejně jako cestovní ruch, nabízí sezónní práce v Rakousku i zemědělství. Na rozdíl od práce, například v hotelu, kde je možné pracovat během léta i několik měsíců, práce v Rakousku na farmě může být někdy jen několik týdenní brigáda, pokud jde jen o sklizeň. Přesto je práce na farmě v zahraničí velmi oblíbená, i kvůli tomu, že na uchazečů nejsou kladeny příliš vysoké nároky a může ji vykonávat téměř kdokoliv.

Práce na farmě v Rakousku

I přesto, že zemědělství má jen malý podíl na tvorbě hrubého domácího produktu, poskytuje zaměstnání mnoha Rakušanům a během sezónních prací i velkému množství cizinců.

Po celém Rakousku jsou roztroušeny tisíce farem. Od malých rodinných, až po velké zemědělské podniky, které obhospodařují velké plochy pozemků.

Jaké ovoce a zelenina se v Rakousku pěstuje a sbírá

V Rakousku se pěstuje široké spektrum zemědělských plodin. Kromě obilí, kukuřice a cukrové řepy také velké množství různých druhů zeleniny. Především pěstování zeleniny znamená příležitost pro studenty, ale nejen pro ně, vydělat si během letních měsících nějaké peníze. V Rakousku se ve velkém pěstuje například cibule, mrkev, různé saláty, rajčata, okurky, nebo chřest či zelí.

Kromě těchto druhů zeleniny se pěstuje i další, například brambory, celer, petržel, špenát, atd..

Zelenina se pěstuje na polích, ale také ve sklenících či fóliovnících. Skleníky a fóliovníky se využívají na vytvoření lepších podmínek, například pro pěstování rajčat a okurek. Rakousko významně ovlivnil trend ekologického zemědělství a mnoho farem se zaměřilo na produkci bio zeleniny.
Kromě pěstování zeleniny se v Rakousku, ve velké míře pěstuje i ovoce, především hrozny na výrobu vína. (Veltlínské zelené, Ryzlink a pod.)

Co znamená práce na farmě

Především malé farmy si najímají sezónní pracovníky jen na dobu sklizně, která může trvat od několika týdnů až po několik měsíců a to v závislosti na druhu pěstované zeleniny nebo ovoce.

Pokud se nejedná jen o sběr ovoce a zeleniny, práce na farmě s sebou přináší i péči o rostliny a další pomocné zemědělské práce. Se samotným sběrem se provádějí také další činnosti a to třídění zeleniny nebo ovoce a jejich balení.

Kde najít brigády na farmě v Rakousku

Většinu území Rakouska pokrývají Alpy, které vymezují oblasti, kde je možné pěstovat ovoce a zeleninu, a kde je tedy možné hledat brigádu.

Mezi úrodné oblasti patří na severu Rakouska Podunajsko, na severovýchodě vídeňská pánev (která zásobuje se zeleninou Vídeň) a oblast na východě Rakouska podél hranice s Maďarskem (Burgenland). Vinařství se daří především v Burgenlandu, ale i v oblasti vídeňské pánve.

Zatímco některé druhy zeleniny se sbírají během celého léta, jiné jen v určitém, kratším období. Chřest se například sbírá zhruba od poloviny dubna do poloviny června (nejvíce v květnu), hrozny koncem léta (hlavně v září).

Pracovní podmínky na farmě

Na práci na farmě jsou kladeny jen minimální nároky na znalost německého jazyka. Důležitá je spíše fyzická zdatnost, jelikož se jedná o manuální práci, proto je vhodná tato práce v Rakousku pro muže a ženy v dobré kondici. Pro vyšší výkon, od kterého se často odvíjí i plat je kromě kondice důležitá i zručnost. Obvykle je na farmě zajištěno ubytování, za poměrně nízký paušální poplatek, někdy i pracovní oděv a obuv. Za měsíc se dá vydělat něco přes tisíc euro, za práci kolem osm hodin denně.

Další možnosti práce v Rakousku

Nepochybně nejširší možnosti brigády nabízí sběr ovoce a zeleniny, pracovní příležitosti je však možné hledat i v jiných oblastech zemědělství, nebo v odvětvích průmyslu, které na zemědělskou výrobu navazují, například v potravinářském průmyslu.

V zemědělství je například možné najít zaměstnání také například v živočišné výrobě (chov skotu, prasat a ovcí), který má na celkové zemědělské produkci významný podíl. V potravinářském průmyslu je možné hledat zaměstnání v podnicích zabývajících se konzervováním zeleniny, zpracováním masa nebo mléka a podobně.

Ďalšie zdroje informácií: